28/06/202328/06/2023 Ciasto Tabaluga 4.3 (27) Ciasto Tabaluga to bardzo smaczne ciasto z dodatkiem kremu bananowego i delikatnego biszkoptu. Skąd nazwa ciasta? Z pewnością każdy z Was zna ciasto Shrek – którego nazwa wzięła się od zielonego stworek z bajki. Moje ciasto również jest zielone i pierwsza postać z bajki, która przyszła mi na myśl, to zielony smok Tabaluga, bajkę tę pamiętam z dzieciństwa. Moje zielone ciasto Tabaluga jest bardzo prostym ciastem, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dodatkowo jest bardzo delikatne, lekkie i pyszne! Zapraszam na pieczenia! Smacznego! PRZEPIS NA CIASTO TABALUGA Składniki BISZKOPT 5 jajek rozmiar L 150 g cukru 140 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA 1 l soku bananowego 2 galaretki agrestowe 2 budynie śmietankowe 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix DODATKOWO posypka czekoladowa Wykonanie Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty. Do rondelka wlewamy 800 ml soku bananowego, zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie śmietankowe. Kiedy sok zacznie się gotować, wlewamy budynie i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Rondelek zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretki agrestowe, mieszamy. Połowę przygotowanej masy wykładamy na biszkopt, drugą połowę odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Połowę ubitej śmietanki dodajemy do odłożonej masy budyniowej i mieszamy do połączenia. Otrzymany krem wykładamy na ciasto i przykrywamy biszkoptem. Bitą śmietanę wykładamy na biszkopt i dekorujemy posypką czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 27 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto na świętaciasto Tabalugaciasto z sokiem bananowymłatwe ciastolekkie ciastoprzepis na ciastozielone ciasto