08/05/202409/05/2024 Ciasto straciatella bez pieczenia 4.5 (8) Ciasto straciatella bez pieczenia to idealny wybór dla osób, które pragną się cieszyć pysznym deserem, ale nie mają czasu na pieczenie. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale i ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo nie wymaga pieczenia. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, na pewno będziecie zachwyceni smakiem tego deseru. CIASTO STRACIATELLA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml wody ok. 20 biszkoptów podłużnych 50 g czekolady mlecznej 200 ml kawy do namoczenia biszkoptów 12 herbatników 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki Polewa 50 g czekolady mlecznej 30 ml śmietanki kremówki Wykonanie Na dno blaszki 20×20 cm wyłożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić dżem porzeczkowy. Żelatynę zalać gorącą wodą, odstawić do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę Podzielić ją na dwie części. Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać do jednej części masy u wymieszać. Do obu mas wlać po połowie żelatyny. Energicznie mieszając rózgą kuchenną, cienką stróżką wlewać masę. Na dżem porzeczkowy wyłożyć masę śmietankową, na niej ułożyć biszkopty, namoczone w kawie. Na biszkopty wyłożyć masę z czekoladą a na niej ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, namoczonych w kawie. Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Taką polewą udekorować ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 8 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto bez pieczeniaciasto na biszkoptach