17/06/202517/06/2025 Ciasto Krówka 4.9 (879) Ciasto Krówka to pyszny deser bez użycia piekarnika, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie krakersów i herbatników z masą krówkową oraz bitą śmietaną sprawia, że trudno będzie mu się oprzeć. Ten przepis na ciasto krówka jest nie tylko prosty, ale i niezawodny. Sprawdzi się zarówno na co dzień, gdy najdzie nas ochota na słodkie, jak i na specjalne okazje. A co najlepsze? Nie potrzebujesz nawet włączać piekarnika! CIASTO KRÓWKA PRZEPIS Czas przygotowania: 15 minut | Liczba porcji: 12 Składniki krakersy – ok. 20 szt. herbatniki kakaowe – 24 szt. śmietanka kremówka – 400 ml cukier puder – 1 łyżka śmietan-fix – 1 opakowanie masa krówkowa – 3 łyżki Polewa masa krówkowa – 2 łyżki mleko – 3 łyżki Przygotowanie Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaję 3 łyżki masy krówkowej i krótko mieszam do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 16×16 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzam warstwę wcześniej przygotowanej masy. Następnie wykładam kolejną warstwę herbatników, na nie masa, potem krakersy, znów masa, herbatniki, masa, herbatniki i na koniec znów masa. Pozostałe krakersy kruszę i posypuję nimi ciasto. 2 łyżki masy krówkowej podgrzewam, dodaję do niej mleko i mieszam, by była trochę rzadsza. Taką polewą polewam ciasto. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 879 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto bez pieczeniaherbatnikikrakersymasa krówkowa