06/03/202306/03/2023 Ciasto budyniowe z kajmakiem 3 (3) Przepis na pyszne ciasto budyniowe z kajmakiem bez pieczenia. Kruchy herbatnik przełożony masą kajmakową oraz delikatnym kremem budyniowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego! CIASTO BUDYNIOWE Z KAJMAKIEM – PRZEPIS Składniki 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g masła szczypta soli 200 g herbatników maślanych 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku kakaowym 1/2 puszki masy kajmakowej 2 garści orzechów włoskich Wykonanie 350 ml mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka przelewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszając, gotujemy do momentu uzyskania gęstej masy. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy ze szczyptą soli. Ciągle miksując, partiami dodajemy przestygnięty budyń. Formę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki, a na nich rozprowadzamy masę kajmakową o smaku kakaowym. Następnie kolejna warstwa herbatników i masa budyniowa. Na masie układamy ostatnią warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy masę kajmakową. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 3 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto bez pieczeniaciasto budyniowe z kajmakiemciasto na herbatnikachprzepis na ciastoprzepis na ciasto budyniowe