03/06/202405/06/2024 Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami 4.2 (106) Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami to propozycja na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się do filiżanki kawy lub herbaty. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, wspaniale smakuje i przepięknie prezentuje się na stole. Jeśli lubicie szybkie ciasta bez pieczenia, to z pewnością spodoba Wam się dzisiejsze ciasto z budyniem i herbatnikami. CIASTO BEZ PIECZENIA Z BUDYNIEM I HERBATNIKAMI PRZEPIS Składniki ok. 30 herbatników maślanych 4 łyżki dżemu porzeczkowego kilka bezików garść prażonych migdałów Krem 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 kostka masła 800 ml mleka 150 g cukru 60 g mąki szczypta soli Przygotowanie Do rondelka przelej 500 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść budynie i mąkę. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlej rozpuszczone budynie z mąkę i energicznie mieszaj do momentu uzyskania gęstej masy. Masę budyniową przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia. Miękkie masło utrzyj na jasną i puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj przestygnięty budyń. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Na dnie formy o wymiarach 20×20 cm ułóż warstwę herbatników. Herbatniki posmaruj 2 łyżkami dżemu porzeczkowego, a na nim rozprowadź 1/3 kremu budyniowego. Ułóż kolejną warstwę herbatników, następnie warstwa dżemu porzeczkowego i kolejna porcja budyniu. Na budyniu ułóż herbatniki i wyłóż pozostałą masę. Wierzch ciasta udekoruj pokruszonymi bezikami i prażonymi migdałami. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 106 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto bez pieczeniadeserkrem budyniowy