18/10/2024 Brzoskwiniowiec z kremem czekoladowym 4.6 (125) Lekki brzoskwiniowiec z kremem czekoladowym na kakaowym biszkopcie. Pyszne ciasto, które pokochają wszyscy miłośnicy czekolady i nie tylko. To ciasto z brzoskwiniami jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Może i nieco pracochłonne, ale warte przygotowania. Brzoskwiniowiec z kremem czekoladowym to ciasto idealne na święta, rodzinne imprezy czy inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis! BRZOSKWINIOWIEC Z KREMEM CZEKOLADOWYM – PRZEPIS Składniki Biszkopt 5 jajek rozmiar L 120 g mąki pszennej 160 g cukru 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa czekoladowa 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g czekolady deserowej Galaretka z brzoskwiniami 2 galaretki brzoskwiniowe 750 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo posypka czekoladowa Wykonanie Białka jajek ubić ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Miksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Do zalewy dolać wody, tak by łącznie otrzymać 750 ml płynu. Całość podgrzać, zdjąć z palnika, wsypać galaretki, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Dodać pokrojone brzoskwinie i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na jeden blat biszkopta i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietankę kremówkę przelać do rondelka, dodać do niej połamaną w kostkę czekoladę i podgrzewać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia. Polecam zrobić to dzień wcześniej, by mieć pewność, że śmietanka z czekoladą będzie dobrze schłodzona. Dobrze schłodzoną śmietankę umieścić w misce, dodać mascarpone i cukier puder, Całość ubić na puszystą masę. Połowę kremu wyłożyć na galaretkę, przykryć drugim blatem biszkopta a na nim rozprowadzić pozostały krem. Wierzch ciasta udekorować posypką czekoladową. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 125 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery brzoskwiniowiecciasto brzoskwiniowiecciasto na świętaciasto z brzoskwiniamiciasto z kremem czekoladowymciasto z owocamiprzepis na ciasto