Aromatyczna i rozgrzewająca zupa gyros z kurczakiem. To doskonały pomysł na sycący i rozgrzewający obiad w chłodniejsze dni. Zupa w swoim składzie zawiera mnóstwo warzyw, kurczaka w przyprawie gyros, jest bardzo smaczna i co najważniejsze łatwa w przygotowaniu.
Najlepiej smakuje kolejnego dnia, kiedy smaki się przegryzą. Można więc przygotować ją dzień wcześniej w większej ilości, by mieć obiad na kilka dni. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Smacznego!
ZUPA GYROS Z KURCZAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 2 cebule czerwone
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 l wody
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
- olej do smażenia
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę gyros, wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, podsmażyć kurczaka na złoty kolor.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka z grubym dnem z odrobiną tłuszczu i podsmażyć.
- Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię z cebulą i czosnkiem i razem dusić kilka minut.
- Papryki pokroić w paski, przełożyć do garnka, chwilę podsmażać. Następnie wlać wodę, dodać kukurydze, kurczaka, ketchup, słodką paprykę, chilli, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać. Całość razem gotować 25 minut, na małym ogniu pod przykryciem.
- Do zupy wlać śmietankę, gotować 2 minut i doprawić do smaku.

