Jabłka w cieście to super pomysł na smaczne śniadanie czy pyszny deser dla całej rodziny. Smakują one niczym racuchy, są bardzo pulchniutkie i wręcz rozpływają się w ustach!
Przygotowanie tych pysznych jabłek w cieście jest bardzo szybkie i proste. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki na ciasto i obtaczając w nim kolejno kawałki jabłek, smażyć na patelni. Takie przekąski z jabłek z pewnością posmakują każdemu z Was, a szczególnie dzieciakom. Zapraszam na przepis.
Smacznego!
PRZEPIS NA SZYBKIE JABŁKA W CIEŚCIE
Składniki
- 4 jabłka
- 1 jajko rozmiar L
- 150 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 50 ml wody
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder
- olej do smażenia
Wykonanie
- Do miski przekładamy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy jajko, wsypujemy cukier wanilinowy oraz wlewamy mleko i wodę. Dodajemy szczyptę soli i całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
- Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół.
- Na rozgrzaną z olejem patelnię przekładamy obtoczone w cieście kawałki ciasta i smażymy na rumiano z obu stron.
- Jabłka w cieście po usmażeniu przekładamy na papier do pieczenia, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podanie dekorujemy je cukrem pudrem.


