Soczysty schab w sosie pieczarkowym to rewelacyjny pomysł na niedzielny obiadek! Tak przygotowany schab duszony z pieczarkami z pewnością posmakuje każdemu. Jest bardzo delikatny, kruchy i mięciutki. W towarzystwie sosu pieczarkowego smakuje naprawdę pysznie!
Taki schab w sosie pieczarkowym to również świetny pomysł na obiad na rodzinne przyjęcie, czy spotkania w gronie znajomych. Z pewnością każdy będzie zachwycony jego smakiem. Zapraszam na przepis!
Smacznego!
PRZEPIS NA SOCZYSTY SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM
Składniki
- 500 g schabu bez kości
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 250 ml bulionu
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- tymianek
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Schab kroimy w plastry, każdy z nich posypujemy solą i pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy plastry schabu z obu stron. Po usmażeniu schab odkładamy na bok.
- Na patelnię przekładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy kilka minut. Po czasie dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki. Całość dusimy razem kilka minut, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
- Podsmażone mięso wykładamy ponownie na patelnię z pieczarkami, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy przez godzinę, na małej mocy palnika.
- Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki, szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz tymianku. Całość mieszamy do połączenia i wlewamy na patelnię. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu.
