Przepis na różowe jajka faszerowane pastą z szynki spodoba się wszystkim tym, którzy tak ja nie wyobrażają sobie stołu wielkanocnego bez faszerowanych jajek. Dzięki naturalnemu barwieniu, jajka zyskują nie tylko przepiękny wygląd, ale i smak. Przygotowanie takich różowych jajek nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy robi wrażenie i z pewnością oczaruje gości. Polecam!
RÓŻOWE JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z SZYNKI PRZEPIS
Składniki
- 6 jajek
- 3 średnie buraki
- 200 ml octu jabłkowego
- 300 ml wody
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- ok. 100 g wędliny w kawałku
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie
1. Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, ocet i wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Całość gotujemy ok. 40 minut.
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Białka przekładamy do buraczanego wywaru na 1 godzinę tak, by były zakryte płynem.
3. Szynkę kroimy w kosteczkę, dodajemy do niej żółtka i majonez. Doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy do połączenia.
4. Białka jajek wyławiamy z wywaru i osuszamy. Nadziewamy przygotowanym farszem.
