Przekładaniec bez pieczenia to niesamowity deser, który można przygotować w ekspresowym tempie z prostych i ogólnodostępnych składników. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, szczególnie kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
PRZEKŁADANIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
MASA
- 1 l mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 kostka masła
- 2 krople aromatu rumowego
- 2/3 szklanki cukru
POLEWA
- 150 g czekolady deserowej
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
DODATKOWO
- ok. 800 g ciemnych herbatników
Wykonanie
- W 200 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniowo-mleczną, ciągle mieszając, gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń odstawiamy do przestygnięcia.
- Masło ucieramy za pomocą miksera. Ciągle ucierając, stopniowo dodajemy przestygnięty budyń.
- Blaszkę o wymiarach 24×35 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników, a na niej rozprowadzamy przygotowaną masę. Znów herbatniki i masa i tak na przemian do wyczerpania masy.
- Masło roztapiamy w rondelku wraz z połamaną czekoladą, tworząc polewę. Przestygniętą polewę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
