Pączki parzone, pączki hiszpańskie, gniazdka – nazw jest kilka, a chodzi o jeden przysmak, czyli okrągłe, smażone ciasteczka, które smakują obłędnie i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się na słodką przekąskę do popołudniowej kawy czy herbaty.
PĄCZKI PARZONE PRZEPIS
Składniki
- 3 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Przygotowanie
1. W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Następnie zmniejszyć moc palnika i dodać przesianą mąkę pszenną. Mieszać energicznie drewnianą łyżką. Masa powinna być gładka i jednolita. Odstawić do przestygnięcia.
2. Do ostudzonego ciasta dodawać jajka, jedno po drugim mieszając całość dokładnie.
3. Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o boku około 8 cm. Następnie delikatnie natłuścić każdy kawałek papieru.
4. Przygotowane ciasto parzone przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką o kształcie gwiazdki i wyciskać kółka na kawałki papieru.
5. Na rozgrzany olej kłaść pączki papierem do góry. Po chwili zdjąć papier, powinien sam ładnie odchodzić. Smażyć pączki z obu stron na złoty kolor.
6. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
