Lekka i aromatyczna sałatka z serem feta, świeżym ogórkiem, pomidorem, kukurydzą i sałatą lodową. Całość polana aromatycznym sosem na bazie oliwy, soku z cytryny i przypraw.
Sałatka idealnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, a także jako dodatek do dań z grilla czy obiadu. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto.
LEKKA SAŁATKA Z FETĄ – PRZEPIS
Składniki
- 100 g ser feta
- 1 ogórek świeży
- 2 pomidory
- 6 liści sałaty lodowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Sałatę lodową myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
- Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Pomidory oraz ser feta kroimy w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- Na półmisek wykładamy sałatę lodową, kukurydzę, pomidora, ogórka oraz ser feta. Całość przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.
