Łabędzi puch to delikatne i aromatyczne ciasto, które nie tylko fantastycznie wygląda, ale i obłędnie smakuje. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Ciasto łabędzi puch doskonale sprawdzi się na święta, urodziny i inne wyjątkowe okazje. Zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia i dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych.
ŁABĘDZI PUCH PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
Masa
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 czerstwe bułeczki
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła (200 g)
Posypka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie
BISZKOPT:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Na koniec dodaj przesiane mąki i całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki do połączenia.
- Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 30-35 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu, biszkopt podziel na 2 blaty.
MASA:
- Bułki namocz w dwóch szklankach mleka. Gdy już dobrze namokną rozdrobnij je widelcem na papkę. Następnie dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
- Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Dodaj masę bułkowo-kokosową i całość gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Odstaw to całkowitego przestygnięcia.
- Masło zmiksuj na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, porcjami dodawaj wystudzoną masę bułkowo-kokosową.
POSYPKA:
- Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się trochę rozpuści. Następnie dodaj wiórki kokosowe i całość wymieszaj do połączenia. Pozostaw posypkę do przestygnięcia.
SKŁADANIE CIASTA:
- Na 1 blat biszkopta wyłóż dżem porzeczkowy. Na dżem wyłóż 2/3 masy i całość przykryj drugim blatem biszkopta. Następnie wyłóż pozostałą masę, wierzch posyp posypką.
- Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
