06/02/202406/02/2024 Kopytka z serem 4.7 (15) Kopytka z serem to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie. Niezbędne składniki to ugotowane ziemniaki, twaróg, jajko oraz mąka. Ten przepis na domowe kopytka z serem jest uniwersalny i sprawdza się zawsze. Kopytka z serem można serwować z bułką tartą podsmażonej na maśle lub sosem mięsnym czy pieczarkowym. W każdym połączeniu smakują rewelacyjnie! Zapraszam na przepis! KOPYTKA Z SEREM – PRZEPIS Składniki 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1 szklanka mąki + do podsypania 1 jajko szczypta soli masło bułka tarta Wykonanie Ugotowane i przestygnięte ziemniaki rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać twaróg, jajko oraz stopniowo dodawać mąkę. Cały czas mieszać do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków, jedne potrzebują jej więcej, inne mniej. Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć porcję ciasta i uformować cienki wałek o grubości ok. 2 cm. Delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałki pod skosem. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Kopytka wrzucać partiami, gotować na wolnym ogniu, od wypłynięcia na wierzch około 1-2 minuty. Co jakiś czas przemieszać, by nie przykleiły się do dna. Wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej i wykładać na talerz. Podawać z podsmażoną z masłem bułką tartą. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 15 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne Pozostałe domowe kopytkakopytkakopytka twarogowekopytka z seremkopytka z twarogiemprzepis na kopytka