Kurczak po staropolsku to pyszne danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu. Mięso jest bardzo delikatne, aromatyczne i pyszne. Otaczający jest równie smaczny. Danie podane z tradycyjnymi ziemniakami i surówką to idealny pomysł na rodzinny obiad na co dzień, jak i w święta!
Przepis na kurczaka po staropolsku jest bardzo prosty. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę składników niezbędnych do wykonania tego dania. Zapraszam na przepis!
Smacznego!
PRZEPIS NA KURCZAKA PO STAROPOLSKU
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 500 ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kurkuma
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na małe kotleciki. Każdy kawałek mięsa doprawić z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Podsmażyć mięso z obu stron na rumiano i odstawić na bok.
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Przełożyć na patelnię po mięsie i podsmażyć. Marchewkę obrać i pokroić w półplastry, dodać do suszącej się cebuli i chwilę razem podsmażać.
- Na patelnię wyłożyć mięso, zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Przykryć pokrywką i dusić około 30 minut.
- W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Przelać na patelnię i wymieszać. Dodać również szczyptę kurkumy, pieprzu oraz soli. Pod koniec wlać 2 łyżki śmietanki i wymieszać. Podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu.


