Kurczak curry z cukinią w delikatnym sosie na bazie mleczka kokosowego to idealne połączenie. Mięso jest niesamowicie delikatne, aromatyczne a mięciutkie warzywa dodatkowo podkreślają jego smak.
Przepis na kurczaka curry w mleku kokosowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. W naszym domu każdy się zachwycał jego smakiem, dlatego też z pewnością danie to zostanie z nami na dłużej.
Polecam i Wam wypróbować przepis, bo jest na prawdę pycha!
Smacznego!
KURCZAK CURRY Z CUKINIĄ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 ml mleka kokosowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 cukinii
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Cebulę obieramy i kroimy w paseczki, czosnek w plastry. Całość przekładamy na patelnię i podsmażamy.
- Kurczaka myjemy i koimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry. Przekładamy na patelnię z cebulą i czosnkiem i podsmażamy kilka minut, aż nabierze złotego koloru.
- Paprykę kroimy w paseczki, cukinię w półplastry. Oba warzywa przekładamy na patelnię z kurczakiem i dusimy kolka minut. W razie konieczności możemy na patelnię dodać kilka łyżek wody.
- Kiedy warzywa zmięknął na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, sos sojowy, dodajemy kurkumę, curry, tarty imbir. Całość mieszamy i podgrzewamy kilka minut.

