Domowy gulasz z indyka z dużą ilością kolorowych warzyw. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, a także świetny pomysł na danie obiadowe na różnego rodzaju domowe uroczystości czy na święta.
Przepis na domowy gulasz drobiony jest bardzo prosty, mięso mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Dodatek warzyw i pysznego sosu, dodatkowo podkreśla delikatność i smak mięsa. Musicie sami skosztować, by przekonać się, jakie to danie jest pyszne! Zapraszam na przepis!
Smacznego!
PRZEPIS NA DOMOWY GULASZ DROBIOWY
Składniki
- 800 g fileta z indyka
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 500 ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki zwykłej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- szczypta chilli (opcjonalnie)
Wykonanie
- Indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę tłuszczu, rozgrzewamy i przekładamy przyprawione mięso. Podsmażamy kilka minut.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Oba składniki przekładamy do mięsa i razem chwilę podsmażamy.
- Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, przekładamy do garnka i chwilę podsmażamy.
- Do garnka wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele, przykrywamy i dusimy około godzinę pod przykryciem.
- Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwierćplastry. Przekładamy do duszącego się gulaszu, około 10 minut przed końcem.
- Do odrobiny wody wsypujemy obie mąki i mieszamy do połączenia. Wlewamy do gulaszu i podgrzewamy, mieszając co jakiś czas, do zgęstnienia. W międzyczasie dodajemy sos sojowy, szczyptę chilli i ewentualnie sól i pieprz do smaku.


