Chyba nie ma osoby, która nie kocha pizzy, a ta przygotowana w domu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ponadto, możemy dowolnie dobierać składniki na wierzch i urozmaicać jej smak.
Dziś mam dla Was przepis na domową pizzę, którą przygotowuję od lat. Zawsze wychodzi idealna, wszystkim bardzo smakuje i błyskawicznie znika ze stołu. Domowa pizza to idealna opcja na rodzinny obiad, kolację czy imprezę ze znajomymi. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i przepyszna!
DOMOWA PIZZA PRZEPIS
Składniki / 2 pizze
Ciasto na pizze
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 7 g suchych drożdży instant
- 250 ml ciepłej wody
Sos do pizzy
- 200 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonych ziół np. prowansalskich
- szczypta soli i pieprzu
Dodatki
- szynka
- cebula
- kukurydza
- ser mozzarella
Przygotowanie
Ciasto na pizze
- Do miski wlewamy wodę, dodajemy suche drożdże i cukier, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
- Z ciasta formujemy kulę, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Sos do pizzy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy krótko na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy resztę składników i zagotowujemy. Od zagotowania, gotujemy na małej mocy palnika ok. 15 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.
Wykonanie
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części.
- Z każdego kawałka ciasta formujemy spód do pizzy. Przekładamy na blaszkę o średnicy 30 cm i smarujemy przygotowanym sosem.
- Wierzch posypujemy startym na tarce serem, dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę, szynkę i kukurydzę (można również użyć innych dodatków).
- Pizze pieczemy na środkowej półce w 230 stopniach przez 15 minut. Funkcja grzania góra-dół.



Wygląda fantastycznie. Aż ślinka cieknie na jej widok. Podejrzewam, że równie rewelacyjnie smakuje.