Rabarbar zazwyczaj wykorzystywałam do kruchych wypieków. Tym razem postanowiłam przygotować ciasto z rabarbarem na biszkopcie. Przełożyłam je masą na bazie śmietanki kremówki i udekorowałam prażonymi migdałami. Całość wyszła przepyszna!
Ciasto z rabarbarem na biszkopcie to bardzo smaczny, sezonowy wypieki, który warto przygotować w swoim domu. Jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Zapraszam na przepis!
CIASTO Z RABARBAREM NA BISZKOPCIE – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- 80 g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA Z RABARBAREM
- 500 g rabarbaru
- 2 jabłka
- 4 łyżki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 budyń śmietankowy
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
DODATKOWO
- 1/2 szklanki migdałów
Wykonanie
- Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ubijając na wysokich obrotach stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników.
- Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut, do suchego patyczka.
- Rabarbar umyć i pokroić w plastry, jabłka obrać i pokroić w kostkę. Całość przełożyć do garnka, zalać 125 ml wody, dodać cukier i razem podgotować, by jabłka i rabarbar zmiękły. Do całości wsypać galaretki i wymieszać do połączenia.
- W 200 ml wody rozpuścić proszek bydyniowy, całość wlać do garnka z masą rabarbarową, mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Gotową masę przełożyć na biszkopt. Odstawić do lodówki do stężenia.
- Migdały podprażyć na suchej patelni, odstawiać do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru wymieszanego wcześniej ze śmietan-fixem. Gotową masę wyłożyć na ciasto.
- Całość udekorować prażonymi migdałami.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

