Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta to propozycja na super szybką do zrobienia przekąskę. Doskonale sprawdzi się na imprezę ze znajomymi, lub po prostu na kolację.
Gotowe ciasto francuskie to świetny produkt, który zawsze warto mieć w domu. Bez długiego przesiadywania w kuchni, można z niego wyczarować mnóstwo ciekawych dań i potraw. Ciasto francuskie ze szpinakiem to jedna z moich ulubionych przekąsek na szybko. Uwielbiane przez gości, często przygotowujemy je na różne okazje. Jeśli szukacie pomysłu na szybką i smaczną przekąskę, polecam wypróbować ten przepis.
CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM PRZEPIS
Czas przygotowania: 20 minut | Czas pieczenia: 15 minut | Liczba porcji: 16 sztuk
Składniki
- 1 opak. ciasta francuskiego
- 250 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 150 g sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Przygotowanie
1. Cebulkę obierz i pokrój w kosteczkę. Podsmaż na odrobinie masła.
2. Następnie do cebuli dodaj szpinak i całość duś do momentu, aż odparuje z niego woda.
3. Kolejno dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz szczyptę chilli.
4. Patelnię ze szpinakiem zdejmij z gazu i dodaj do niego pokrojoną w kostkę fetę. Całość wymieszaj.
5. Ciasto francuskie rozwiń na blacie i wytnij z niego prostokąty. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu i rozprowadź go po całej powierzchni.
7. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 15 minut.
