Szukasz przepisu na pyszne domowe ciasteczka, które są proste i szybkie w przygotowaniu? Polecam upiec ciasteczka „Amoniaczki”!
Amoniaczki to kruche, rozpływające się ustach ciasteczka, które zawsze się udają i wyśmienicie smakują. Świetnie sprawdzą się na święta, domowe imprezy, lub do popołudniowej kawy czy herbaty, kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Amoniaczki przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku długo zachowują świeżość i pyszny smak. Jeśli jeszcze nie miałaś okazji ich skosztować, koniecznie wypróbuj ten przepis!
CIASTECZKA AMONIACZKI PRZEPIS
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 żółtka
- 130 g zimnego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki amoniaku
Przygotowanie
2. Na stolnicę przesypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier wanilinowy, śmietanę wymieszaną z amoniakiem i 50 g cukru. Zagniatamy kruche ciasto, czyli siekamy składniki nożem aż powstaną większe grudki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto łącząc składniki w kulę.
3. Ciasto lekko rozwałkowujemy. Na stolnicy rozsypujemy resztę cukru i kładziemy na nim ciasto. Ponownie je rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm.
4. Szklanką lub foremką wycinamy ciasteczka, które następnie przekładamy cukrem do góry na blaszę wyścieloną papierem do pieczenia.
5. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut, do zarumienienia.


