Chlebek bananowy to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów, które zalegają w waszej kuchni. Chlebek z bananów jest wilgotny, mięciutki i bardzo smaczny. Doskonale sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Przepis na chlebek bananowy jest bardzo prosty i szybki. Nie wymaga wiele pracy i składników. Jeśli lubicie takie proste wypieki, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
CHLEBEK BANANOWY PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 dojrzałe banany (3 do ciasta, 1 na wierzch)
- 50 g oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
1. 3 obrane banany przekładamy do miski. Za pomocą widelca rozgniatamy je na papkę.
2. Następnie dodajemy jajka oraz miód. Całość mieszamy do połączenia.
3. Płatki owsiane mielimy na mąkę i dodajemy do masy. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i olej. Całość ponownie mieszamy do połączenia składników (ciasto będzie dość gęste).
4. Masę przekładamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy banana pokrojonego w plasterki.
5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut, do tzw suchego patyczka.
Smacznego!

