Dziś mamy dla Was przepis na pyszne domowe pieczywo, czyli chlebek tylko w ciekawszej wersji bo z twarogiem. Dodatek twarogu do ciasta chlebowego wpływa pozytywnie na jego strukturę i dzięki czemu jest przyjemnie wilgotnawy. Do tego smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwy w przygotowaniu! Zapraszam na przepis na chleb pszenny z dodatkiem twarogu, który z pewnością posmakuje każdemu.
CHLEB PSZENNY Z DODATKIEM TWAROGU PRZEPIS
Składniki
- 550 g mąki pszennej typu 650
- 200 g twarogu chudego
- 7 g suszonych drożdży
- 330 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
1. Przesiej mąkę do miski, dodaj rozdrobniony twaróg i sól.
2. W letniej wodzie rozpuść drożdze i cukier. Dodaj do reszty składników i wyrób jednolite ciasto za pomocą dłoni lub robota.
3. Keksówkę wyściel papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na całą noc.
4. Rano wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej.
5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i wstaw keksówkę z chlebem. Piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez kolejne 20 minut.
6. Upieczony chlebek studź na kratce.

