Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i dżemem brzoskwiniowym to bardzo smaczny deser, który wręcz rozpływa się w ustach!
Ten puszysty biszkopt w połączeniu z delikatną masą i dżemem smakuje naprawdę obłędnie! Rolada biszkoptowa nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na talerzu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, ponieważ jest pyszna i szybka w przygotowaniu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Smacznego!
ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka L
- 60 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru drobnego
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 1 słoik dżemu o smaku brzoskwiniowym
- 2 garści wiórków kokosowych
- 1 garść migdałów
Wykonanie
- Jajka (temperatura pokojowa) przekładamy do miski, dodajemy cukier i całość ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z mąką ziemniaczaną. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej, ubijając na małych obrotach.
- Dużą blachę 30×40 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu z biszkopta odciągamy papier, następnie wykładamy go na czystą szmatkę i zwijamy w roladę. (wzdłuż dłuższego boku). Dzięki temu po przestygnięciu rolada będzie bardziej elastyczna.
- W międzyczasie ubijamy śmietankę kremówkę, z dodatkiem cukru pudru, wymieszanego ze śmietan-fixem.
- Po przestygnięciu na biszkopt wykładamy dżem brzoskwiniowy, a na nim rozprowadzamy 3/4 przygotowanej masy. Roladę zwijamy w rulonik, delikatnie dociskając.
- Zwiniętą roladę smarujemy pozostałą masą, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy migdałami.


