Skip to content
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

  • Dania główne
  • Sałatki
  • Ciasta i Desery
  • Przekąski
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

    20/04/202320/04/2023

    Łabędzi puch

    4.2
    (5)

    Łabędzi puch to delikatne i aromatyczne ciasto, które nie tylko fantastycznie wygląda, ale i obłędnie smakuje. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Ciasto łabędzi puch doskonale sprawdzi się na święta, urodziny i inne wyjątkowe okazje. Zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia i dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych.

    ŁABĘDZI PUCH PRZEPIS

    Składniki

    Biszkopt

    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 3/4 szklanki cukru
    • 5 jajek
    • szczypta soli

    Masa

    • 1 szklanka wiórków kokosowych
    • 2 czerstwe bułeczki
    • 3 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 kostka masła (200 g)

    Posypka

    • 1 szklanka wiórków kokosowych
    • 3 czubate łyżki cukru
    • 1 łyżka masła

    Dodatkowo

    • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

    Przygotowanie

    BISZKOPT:

    • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Na koniec dodaj przesiane mąki i całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki do połączenia.
    • Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 30-35 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu, biszkopt podziel na 2 blaty.

    MASA:

    • Bułki namocz w dwóch szklankach mleka. Gdy już dobrze namokną rozdrobnij je widelcem na papkę. Następnie dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
    • Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Dodaj masę bułkowo-kokosową i całość gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Odstaw to całkowitego przestygnięcia.
    • Masło zmiksuj na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, porcjami dodawaj wystudzoną masę bułkowo-kokosową.

    POSYPKA:

    • Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się trochę rozpuści. Następnie dodaj wiórki kokosowe i całość wymieszaj do połączenia. Pozostaw posypkę do przestygnięcia.

    SKŁADANIE CIASTA:

    • Na 1 blat biszkopta wyłóż dżem porzeczkowy. Na dżem wyłóż 2/3 masy i całość przykryj drugim blatem biszkopta. Następnie wyłóż pozostałą masę, wierzch posyp posypką.
    • Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
    Łabędzi puch

    Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

    Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 5

    Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis.

    Udostępnij ⤵
    Ciasta i Desery ciasto na świętałabędzi puchlekkie ciasto

    Nawigacja wpisu

    Wcześniejszy wpis
    Następny wpis

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    19 + 14 =

    POPULARNE

    • Sałatka z szynką i serem

      Sałatka z szynką i serem

    • Naleśniki z kurczakiem zapiekane w piekarniku

      Naleśniki z kurczakiem zapiekane w piekarniku

    • Oponki z piekarnika

      Oponki z piekarnika

    • Domowa pizza

      Domowa pizza

    • Sałatka z brokułem i jajkiem

      Sałatka z brokułem i jajkiem

    OSTATNIO DODANE

    • Placuszki drożdżowe z truskawkami

      Placuszki drożdżowe z truskawkami

      22/04/2025
    • Babka twarogowa

      Babka twarogowa

      16/04/2025
    • Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      01/04/2025
    • Placuszki na kefirze

      Placuszki na kefirze

      19/03/2025
    • Sałatka z selerem konserwowym

      Sałatka z selerem konserwowym

      13/03/2025

    Kulineo.pl to blog kulinarny, w którym znajdziesz proste i szybkie przepisy na dania główne, przekąski, sałatki, ciasta i desery. Każdy przepis jest dokładnie opisany w proporcje, składniki i sposób przygotowania. Dzięki temu jest łatwy do odtworzenia nawet przez początkujących amatorów kuchni.

    ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto na herbatnikach ciasto na święta ciasto z owocami kurczak lekka sałatka obiad pasta kanapkowa pasta na kanapki pomysł na obiad przekąska przepis przepis na ciasto przepis na kurczaka przepis na sałatkę sałatka do grilla sałatka do pracy sałatka na imprezę sałatka na kolację sałatka na święta sałatka z brokułem sałatka z jajkiem sałatka z kurczakiem sałatka z rukolą sałatka z szynką sernik szybka sałatka szybkie ciasto szybki obiad

    Przepisy kulinarne rondel Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

    ©2025 KULINEO.PL | WordPress Theme by SuperbThemes | Polityka prywatności | Kontakt