03/01/202403/01/2024 Schab w sosie własnym 4.3 (12) Przepis na doskonały schab w sosie własnym, czyli pomysł na pyszny rodzinny obiad. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne, a sos idealnie uzupełnia to danie. Schab w sosie własnym idealnie pasuje do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Przygotowanie tego dania jest naprawdę banalnie proste, dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu. SCHAB W SOSIE WŁASNYM PRZEPIS Składniki 1 kg schabu bez kości 2 łyżeczki suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki papryki ostrej wędzonej 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżeczki soli 60 ml wody 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie 1. Mięso myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. 2. Do naczynia wlewamy oliwę oraz dodajemy przyprawy: paprykę słodką oraz ostrą, suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Mieszamy do połączenia składników. 3. Marynatą dokładnie nacieramy mięso z każdej strony. 4. Następnie schab przekładamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. 5. Godzinę przed pieczeniem schab wyciągamy z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej. 6. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano. 7. Następnie schab wkładamy do rękawa foliowego i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 8. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 60 minut. 9. Po upieczeniu rozcinamy rękaw do pieczenia i pozostawiamy mięso na 15 minut. Sos 10. Wywar z mięsa przelewamy do rondelka i podgrzewamy. 11. Łyżkę mąki pszennej mieszamy z 60 ml zimnej wody. Wlewamy do rondelka z wywarem i mieszamy, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 12. Pokrojony w plastry schab polewamy przygotowanym sosem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 12 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne pomysł na obiadschabschab w rękawie