17/01/202318/01/2023 Przekładaniec bez pieczenia 5 (4) Przekładaniec bez pieczenia to niesamowity deser, który można przygotować w ekspresowym tempie z prostych i ogólnodostępnych składników. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, szczególnie kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! PRZEKŁADANIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki MASA 1 l mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 kostka masła 2 krople aromatu rumowego 2/3 szklanki cukru POLEWA 150 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej 100 g masła DODATKOWO ok. 800 g ciemnych herbatników Wykonanie W 200 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniowo-mleczną, ciągle mieszając, gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy za pomocą miksera. Ciągle ucierając, stopniowo dodajemy przestygnięty budyń. Blaszkę o wymiarach 24×35 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników, a na niej rozprowadzamy przygotowaną masę. Znów herbatniki i masa i tak na przemian do wyczerpania masy. Masło roztapiamy w rondelku wraz z połamaną czekoladą, tworząc polewę. Przestygniętą polewę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto bez pieczeniaciasto przekładaniecdomowe ciastoprzekładaniecprzekładaniec bez pieczeniaprzepis na ciasto