14/07/202314/07/2023 Porzeczkowa rolada biszkoptowa 0 (0) Puszysty biszkopt wypełniony kwaśnym dżemem porzeczkowym i delikatną masą na bazie śmietanki kremówki. To rewelacyjny deser, któremu ciężko się oprzeć! Porzeczkowa rolada biszkoptowa wygląda naprawdę bardzo fajnie i dodatkowo świetnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcia w postaci delikatnego deseru dla gości. Zapraszam na przepis. Smacznego! PORZECZKOWA ROLADA BISZKOPTOWA – PRZEPIS Składniki Biszkopt 4 jajka 70 g cukru 60 g mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie 330 ml śmietanki kremówki 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru garść migdałów polewa czekoladowa do dekoracji Wykonanie Do miski przekładamy jajka, ważne, by były w temperaturze pokojowej. Dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Przesianą mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Przekładamy na dużą blachę 30×40 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie odrywamy papier do pieczenia, a upieczony biszkopt przekładamy na ściereczkę i delikatnie zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Zwiniętą roladę odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru oraz śmietan-fixu. Roladę rozwijamy na blacie, smarujemy dżemem porzeczkowym, na którym rozprowadzamy śmietankę. Roladę zwijamy w rulonik i dekorujemy cukrem pudrem, polewą czekoladową oraz migdałami. Przed podaniem kroimy na roladki. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Wypieki deserporzeczkowa rolada biszkoptowaprzepis na roladę biszkoptowąroladarolada biszkoptowarolada na słodko
Hej, przepis brzmi zachęcająco! Osobiście nigdy robilam rolady I zastawiam się po co się zwija biszkopt przed nałożeniem nadzienia? Czy nie zadziała to podobnie, jeśli zwiniesz biszkopt od razu z całym nadzieniem? Jestem zielona w tym temacie wiec docenie każdą radę 😅 Odpowiedz
Ciepły biszkopt zwija się po to, by po wystygnięciu był bardziej elastyczny i podczas zwijania z nadzieniem nie pękał. Odpowiedz