22/04/202522/04/2025 Placuszki drożdżowe z truskawkami 5 (981) Puszyste i delikatnie słodkie placuszki drożdżowe z truskawkami to propozycja, która zadowoli każde podniebienie. Bardzo łatwe w przygotowaniu i nieziemskie w smaku doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Jeśli nie macie truskawek, z powodzeniem możecie użyć innych świeżych owoców, które akurat macie pod ręką. PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS Składniki / ok. 12 sztuk 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 25 g drożdży świeżych 1 jajko (temp. pokojowa) 3 łyżki cukru szczypta soli 300 g truskawek Przygotowanie Do miski wlewamy szklankę mleka, dodajemy świeże drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Składniki na zaczyn dobrze ze sobą mieszamy. Następnie zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Do zaczynu dodajemy jajko oraz pozostałą mąkę i szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Miskę z ciastem ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Patelnię z tłuszczem rozgrzewamy i łyżką nakładamy porcje ciasta. Na wierzchu układamy po kilka plasterków truskawek. Gdy placuszki zaczną się od spodu lekko rumienić, przewracamy je na drugą stronę. Gotowe placuszki ściągamy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 981 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Przekąski deserplacki drożdżoweprzekąskatruskawki