10/05/202410/05/2024 Wafle czekoladowo-orzechowe 4.6 (10) Wafle czekoladowo-orzechowe to słodka przekąska, obok której nie da się przejść obojętnie. Połączenie chrupiącego wafla z masą czekoladową z dodatkiem orzechów i masą śmietankową tworzy idealną kompozycję smakową, której nikt się nie oprze. Domowe wafle czekoladowo-orzechowe doskonale sprawdzą się jako przekąska do kawy czy herbaty lub jako małe co nieco na wieczór przed telewizorem. WAFLE CZEKOLADOWO-ORZECHOWE PRZEPIS Składniki 3 duże wafle 2 kostki masła (400 g) 150 ml mleka 4 łyżki kakao 300 g mleka w proszku 130 g cukru 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 80 ml śmietanki kremówki 100 g orzeszków ziemnych Przygotowanie Mleko podgrzewamy z cukrem, aż się rozpuści i odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mleko z cukrem, naprzemiennie z mlekiem w proszku. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z mas dodajemy posiekane orzechy i kakao (garść orzechów odkładamy do posypania). Na waflu rozprowadzamy masę czekoladową z orzechami i przykrywamy drugim waflem. Na nim rozprowadzamy masę jasną i przykrywamy kolejnym waflem. Całość owijamy w papier i dociskamy deską czymś ciężkim. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej i polewamy wafla. Wierzch posypujemy orzechami. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 10 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Przekąski domowe waflesłodka przekąska