15/03/202415/03/2024 Placuszki drożdżowe z rabarbarem 3.9 (15) Puszyste i pyszne placuszki z rabarbarem, na które czekamy z utęsknieniem przez cały rok. Kiedy tylko rabarbar pojawi się w sklepie, szykuję nasze ulubione placuszki z rabarbarem, które polecam każdemu z Was. Placuszki pięknie wyrastają, są przepyszne i bardzo łatwa w przygotowaniu. Zapraszam na przepis! Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was! PRZEPIS NA PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki ROZCZYN 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 125 ml ciepłego mleka CIASTO 1 jajko 2 łyżki cukru 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 2 łodygi rabarbaru szczypta soli DODATKOWO cukier puder olej do smażenia Wykonanie Do letniego mleka wsypać pokruszone drożdże, dodać mąkę oraz cukier i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko oraz rozczyn, Całość wymieszać do połączenia składników, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcję ciasta bezpośrednio na patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. Placuszki odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 3.9 / 5. Oddanych głosów: 15 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery placki z rabarbaremplacuszki drożdżoweplacuszki z rabarbaremprzepis na placki z rabarbarem