11/01/202411/01/2024 Pączki z jabłkami 4.4 (29) Co powiecie na puszyste pączki z jabłkami? Są naprawdę przepyszne! Jabłka nadają im delikatności, słodkości i cudownego smaku. Dodatkowo jabłka można posypać cynamonem, wówczas będą jeszcze smaczniejsze. Ja niestety nie miałam cynamonu, więc przygotowałam jabłka w wersji bez cynamonu. Takie pączki z jabłkami idealnie sprawdzą się na tłusty czwartek i nie tylko. Świetnie komponują się z filiżanką kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis! Smacznego! PĄCZKI Z JABŁKAMI – PRZEPIS Składniki 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 300 ml mleka 2 łyżki cukru 2-3 jabłka 50 g stopionego masła 14 g drożdży instant Wykonanie Do letniego mleka dodajemy drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy płynne masło, jajka oraz rozczyn. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy w kulkę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Z ciasta wycinamy kółka. Na każde z nich nakładamy pokrojone jabłka i zwijamy w kuleczki. Odkładamy na posypaną mąką deskę, lekko spłaszczamy i przykrywamy ściereczką na 20-30 minut, by nieco podrosły. Pączki smażymy na głębokim tłuszczu, z obu stron na rumiano. Po przestygnięciu dekorujemy cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 29 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery Przekąski domowe pączkipączkipączki z jabłkamiprzepis na pączkipuszyste pączkitłusty czwartek