07/06/202312/05/2024 Ciasto z rabarbarem na biszkopcie 4.4 (17) Rabarbar zazwyczaj wykorzystywałam do kruchych wypieków. Tym razem postanowiłam przygotować ciasto z rabarbarem na biszkopcie. Przełożyłam je masą na bazie śmietanki kremówki i udekorowałam prażonymi migdałami. Całość wyszła przepyszna! Ciasto z rabarbarem na biszkopcie to bardzo smaczny, sezonowy wypiek, który warto przygotować w swoim domu. Jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Zapraszam na przepis! CIASTO Z RABARBAREM NA BISZKOPCIE – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 3 jajka 80 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g drobnego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA Z RABARBAREM 500 g rabarbaru 2 jabłka 4 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe 1 budyń śmietankowy MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix DODATKOWO 1/2 szklanki migdałów Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ubijając na wysokich obrotach stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut, do suchego patyczka. Rabarbar umyć i pokroić w plastry, jabłka obrać i pokroić w kostkę. Całość przełożyć do garnka, zalać 125 ml wody, dodać cukier i razem podgotować, by jabłka i rabarbar zmiękły. Do całości wsypać galaretki i wymieszać do połączenia. W 200 ml wody rozpuścić proszek bydyniowy, całość wlać do garnka z masą rabarbarową, mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Gotową masę przełożyć na biszkopt. Odstawić do lodówki do stężenia. Migdały podprażyć na suchej patelni, odstawiać do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru wymieszanego wcześniej ze śmietan-fixem. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Całość udekorować prażonymi migdałami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 17 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto rabarbaroweciasto z owocamiciasto z rabarbaremciasto z rabarbarem na biszkopcieprzepis na ciastorabarbarowiec