03/12/202403/12/2024 Ciasto kruche z makiem 5 (221) Ciasto kruche z makiem to prosty i smaczny wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta. Ciasto pięknie prezentuje się na stole i wspaniale smakuje. Przepis na ciasto kruche z makiem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. W cieście wykorzystaliśmy gotową masę makową, która znacząco skraca czas przygotowania, nie ujmując jednak w smaku i magii tego wyjątkowego wypieku. Jeśli szukacie nowych pomysłów na świąteczne wypieki, ciasto kruche z makiem sprawdzi się idealnie. CIASTO KRUCHE Z MAKIEM PRZEPIS Składniki Ciasto kruche 200 g zimnego masła 4 żółtka 300 g mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 4 białka szczypta soli 1 duża puszka masy makowej Przygotowanie Składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą i zagnieć, aż wszystko ładnie się połączy. 1/3 ciasta owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Resztą ciasta wylep dno blaszki (20×20 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 30 min. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszaj z masą makową. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na nie masę makową. Na wierzch zetrzyj na tarce ciasto z zamrażarki. Ciasto piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 221 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto krucheciasto na świętamak