15/01/202415/01/2024 Bułki zaparzane 4.1 (15) Bułki zaparzane są niesamowicie mięciutkie, pachnące i stanowią idealną bazę do kanapek. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest obłędny! Bułeczki są delikatne, mięciutkie i długo zachowują swoją świeżość. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto! PRZEPIS NA BUŁKI ZAPARZANE Składniki 400 g mąki pszennej 100 g mąki pełnoziarnistej 300 ml wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła Dodatkowo 2 litry wody 2 łyżki masła 5 łyżeczek sody Wykonanie Do miski wsypać drożdże, dodać łyżkę mąki, dwie łyżeczki cukru, 125 ml letniej wody. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, letnią wodę oraz rozczyn. Całość wyrobić ręcznie lub za pomocą robota. Podczas wyrabiania dodać płynne masło. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia. Po upływie czasu, do garnka wlać ok. 2 litry wody, dodać sodę i doprowadzić do wrzenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na części, u mnie 12 i uformować bułeczki. Każdą z nich obtoczyć w mące. Bułki wrzucać do zagotowanej wody i gotować 30 sekund. Po upływie czasu wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bułeczki naciąć i posmarować masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 15 minut do zarumienienia. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 15 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Wypieki bułki zaparzanedomowe bułkidomowe pieczywopieczowoprzepis na bułkizaparzane bułki