16/04/202516/04/2025 Babka twarogowa 5 (893) Przepyszna babka z dodatkiem twarogu, która doskonale sprawdzi się na Wielkanoc. Wilgotna, puszysta, rozpływająca się w ustach. Jej smak ciężko przyrównać do innego ciasta — jest po prostu wyjątkowa. BABKA TWAROGOWA PRZEPIS Składniki 200 g twarogu z wiaderka 5 jajek 1 szklanka cukru 180 ml oleju 200 g twarogu z wiaderka 320 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej skórka + sok z połowy cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki powinny być w temp. pokojowej. Przygotowanie Jajka ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodaję olej. Kolejno dodaję ser z wiaderka oraz skórkę i sok z połowy cytryny. Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesiewam przez sito do masy jajecznej i całość na małych obrotach miksuję do połączenia składników. Masę przekładam do formy z kominem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piekę ok. 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę dekoruję polewą czekoladową i prażonymi płatkami migdałów. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 893 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Wypieki babkaciasto na świętatwaróg