05/03/202505/03/2025 Babka czekoladowa z czarnym kakao 5 (891) Babka czekoladowa z czarnym kakao to ciekawa propozycja na wielkanocne ciasto. Z pewnością zaskoczy gości i rodzinę swoim nietuzinkowym wyglądem. Przepis na babkę czekoladową z czarnym kakao jest bardzo łatwy i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy tylko połączyć ze sobą odpowiednie składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Dodatek czarnego kakao sprawia, że babka wygląda zjawiskowo, co z pewnością przykuje uwagę przy świątecznym stole. BABKA CZEKOLADOWA Z CZARNYM KAKAO PRZEPIS Składniki 80 g czarnego kakao 225 g mąki pszennej 2 większe jajka 250 ml mleka 250 ml wrzącej wody 125 ml oleju 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 60 ml śmietanki kremówki 30% 1 tabliczka czekolady deserowej (100 g) Przygotowanie Jajka oraz mleko powinny być w temp. pokojowej. Formę na babkę natłuszczam masłem i obsypuję bułką tartą. Następnie pustą wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. W tym czasie do miski przekładam wszystkie składniki oprócz wrzącej wody. Całość łączę przy pomocy miksera, miksując na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie cienką strużką wlewam wrzącą wodę i całość mieszam łyżką do połączenia. Tak przygotowaną masę przelewam do gorącej formy i całość wstawiam ponownie do piekarnika. Piekę w 180 stopniach przez 40 minut, do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu odstawiam do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjmuję z formy. W kąpieli wodnej łączę czekoladę ze śmietanką kremówką. Polewą dekoruję przestygniętą babkę. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 891 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery babka wielkanocnaciasto czekoladoweczarne kakao