Dziś mam dla was propozycję na pyszne ciasto zwane wuzetką z przepisu babci. Trzy warstwy kakaowych biszkoptów przełożonych delikatną masą śmietankową. Całość polana czekoladową polewą i posypana kolorową posypką. Ciasto wuzetka pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Idealnie sprawdzi się na święta, lub inne wyjątkowe okazje.
CIASTO WUZETKA
Składniki
Biszkopt
- 30 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 70 g cukru
- 1/3 łyżeczki sody
*Podane wyżej składniki służą do przygotowania 1 biszkopta, należy upiec 3 takie biszkopty. Blaszka 24×35 cm.
Masa
- 500 g serka mascarpone
- 1000 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 60 ml śmietanki kremówki
- posypka cukrowa
Przygotowanie
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakaem i sodą. Całość delikatnie mieszamy do połączenia drewnianą łyżką.
2. Masę przelewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 25 min, do tzw suchego patyczka. Pieczemy 3 takie biszkopty.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
4. Na przestygnięty biszkopt wykładamy połowę masy i przykrywamy ją drugim biszkoptem. Następnie wykładamy pozostałą masę i przykrywamy ją trzecim biszkoptem.
5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z śmietanką. Polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy posypką cukrową.
6. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
