Propozycja na bardzo prosty i smaczny deser z herbatnikami kakaowymi, bitą śmietaną i dżemem porzeczkowym. Doskonale sprawdzi się w sytuacji, kiedy najdzie nas ochota na słodkie, lub gdy spodziewamy się gości i chcemy poczęstować ich czymś dobrym. Przepis na ten deser jest banalnie prosty, ale to właśnie jego prostota daje tak niesamowity efekt zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym. Polecam wypróbować.
SZYBKI DESER DO KAWY PRZEPIS
Składniki / 4 porcje
- 1 opak. herbatników kakaowych
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
1. Herbatniki pokrusz palcami i włóż do pucharków/miseczek.
2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
3. Na herbatniki wyłóż warstwę dżemu porzeczkowego i ubitą pianę. Następnie kolejna warstwa herbatników, dżem i znów piana.
4. Wierzch deserków posyp startą na tarce czekoladą.
5. Tak przygotowane deserki wstaw na chwile do lodówki do schłodzenia.

