Pieczenie domowego chleba jest naprawdę proste i nie wymaga spędzenia długich godzin w kuchni. Przykładem tego jest dzisiejszy przepis na szybki chleb na suchych drożdżach. Chleb z tego przepisu jest bardzo prosty do przygotowania i zawsze się udaje. Jest mięciutki w środku i ma chrupiącą skórę. Podana przez nas ilość składników pozwala na upieczenie w keksówce sporego bochenka chleba.
SZYBKI CHLEB NA SUCHCYH DROŻDŻACH PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki pszennej (typ 650)
- 7 g suchych drożdży
- 500 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, cukier i sól. Wymieszaj sypkie składniki łyżką, następnie wlej wodę i olej. Wyrób ciasto za pomocą dłoni lub robota.
2. Gdy ciasto będzie miało gąbczastą strukturę, przykryj je ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Keksówkę wysmaruj tłuszczem, obsyp mąką i przełóż ciasto.
4. Tak przygotowany chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
5. Po upieczeniu chlebek studź na kuchennej kratce.

