Przepyszny, kremowy, bardzo elegancki sernik z polewą z białej czekolady. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Ten domowy sernik na ciasteczkowym spodzie idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Można przygotować go na święta, rodzinne spotkania, a nawet na urodziny! Udekorowany świeżymi owocami prezentuje się naprawdę świetnie!
Przepis na sernik z polewą z białej czekolady jest niezwykle prosty. Poradzą sobie z nim nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni! Zapraszam na przepis 🙂
PRZEPIS NA SERNIK Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Składniki
SPÓD CIASTECZKOWY
- 120 g ciemnych herbatników
- 50 g masła
MASA SEROWA
- 500 g sera twarogowego z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g cukru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
POLEWA
- 100 g białej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Herbatniki zmielić za pomocą blendera. Do herbatników dodać roztopione masło. Całość wymieszać i przełożyć na dno tortownicy o średnicy 19 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni — piec 10 minut.
- Do miski przełożyć twaróg, mascarpone oraz cukier. Zmiksować do połączenia składników. Nadal miksując, stopniowo dodawać jajka, później wlać śmietankę kremówkę. Pod koniec wsypać proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników.
- Przygotowaną masę serową wyłożyć do tortownicy.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
- Do osobnej blaszki wlać odrobinę wody i ustawić ją na dolnej półce piekarnika.
- Na środkową półkę wyłożyć tortownicę z sernikiem. Piec przez 75 minut, grzanie góra-dół. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Przygotować polewę: W kąpieli wodnej połączyć śmietankę z czekoladą. Polewę wyłożyć na przestygnięty sernik

