Schab duszony to bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych w panierce. Przepis na duszony schab jest niesamowicie prosty, a całe danie smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Mięso jest bardzo delikatne, mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie nada się na rodzinny obiad. Schab duszony zaserwowałam w towarzystwie ziemniaków i buraczków.
PRZEPIS NA SCHAB DUSZONY
Składniki
- 700 g schabu bez kości
- 400 ml bulionu
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 3 ziarna pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (do oprószenia mięsa + do sosu)
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną cebulę.
- Schab kroimy w plastry, rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa, a następnie doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
- Cebulę na patelni odsuwamy na bok, przekładamy schab i podsmażamy na złoty kolor z obu stron.
- Na patelnię przelewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Patelnie przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny, do momentu, aż schab będzie odpowiednio miękki.
- Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy na patelnię i mieszamy, podgrzewając do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy paprykę słodką i paprykę ostrą oraz posiekany szczypiorek.

