Smaczna, pożywna i wiosenna sałatka z rzodkiewką i szczypiorkiem. Idealna na kolację, do pracy czy do grilla. Sałatka jest bardzo lekka i świeża, dodatkowo robi się ją naprawdę szybko. Do jej przygotowania potrzeba nam szczypiorku, rzodkiewki, jajek, ogórka świeżego, pomidorków, mixu sałat oraz ryżu. Całość połączona jest delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego.
Taka sałatka z rzodkiewką idealnie pokreśli smak dań z grilla, a także będzie stanowić świetny lunch do pracy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Smacznego!
SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 100 g czerwonego ryżu
- 5 jajek
- 1 ogórek świeży
- 10 pomidorków koktajlowych
- pęczek rzodkiewki
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- duży pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ryż gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
- Rzodkiewkę i obranego ogórka kroimy w ćwierćplastry
- Szczypiorek drobno kroimy.
- Jogurt mieszamy z majonezem, solą oraz pieprzem.
- Do miski przekładamy przygotowane składniki, dodajemy sos i delikatnie mieszamy.

