Warstwowa sałatka przygotowana na bazie jajek, brokuła, szynki, żółtego sera oraz kukurydzy. Fajnie smakuje, pięknie prezentuje się na stole i jest łatwa do zrobienia.
Sałatka z brokułem i jajkiem to fajny pomysł na kolację, idealna przekąska na domową imprezę, kiedy odwiedzą nas znajomi. Taką sałatkę również można zabrać ze sobą do pracy. Możemy ją również nieco zmodyfikować, zmieniając szynkę na kurczaka. Taka wersja jest również bardzo smaczna, jednak wymaga nieco większej ilości czasu, by usmażyć kurczaka.
Zapraszam na przepis! Smacznego!
WARSTWOWA SAŁATKA Z JAJKIEM I BROKUŁEM
Składniki
- 4 jajka
- 1 brokuł
- 200 g żółtego sera
- 300 g ulubionej szynki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
Wykonanie
- Brokuła dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy szczyptę soli, cukru oraz łyżkę soku z cytryny. Na gotującą się wodę wykładamy brokuła i gotujemy 5 minut. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
- Szynkę oraz żółty ser kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jogurt naturalny łączymy z majonezem, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Sałatkę układamy warstwowo: szynka, kukurydza, brokuł, jajka, sos, ser żółty, brokuł.

