Puszysty biszkopt wypełniony kwaśnym dżemem porzeczkowym i delikatną masą na bazie śmietanki kremówki. To rewelacyjny deser, któremu ciężko się oprzeć!
Porzeczkowa rolada biszkoptowa wygląda naprawdę bardzo fajnie i dodatkowo świetnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcia w postaci delikatnego deseru dla gości. Zapraszam na przepis.
Smacznego!
PORZECZKOWA ROLADA BISZKOPTOWA – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 70 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- garść migdałów
- polewa czekoladowa do dekoracji
Wykonanie
- Do miski przekładamy jajka, ważne, by były w temperaturze pokojowej. Dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy.
- Przesianą mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Przekładamy na dużą blachę 30×40 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut, do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika delikatnie odrywamy papier do pieczenia, a upieczony biszkopt przekładamy na ściereczkę i delikatnie zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Zwiniętą roladę odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru oraz śmietan-fixu.
- Roladę rozwijamy na blacie, smarujemy dżemem porzeczkowym, na którym rozprowadzamy śmietankę. Roladę zwijamy w rulonik i dekorujemy cukrem pudrem, polewą czekoladową oraz migdałami. Przed podaniem kroimy na roladki.


Hej, przepis brzmi zachęcająco! Osobiście nigdy robilam rolady I zastawiam się po co się zwija biszkopt przed nałożeniem nadzienia? Czy nie zadziała to podobnie, jeśli zwiniesz biszkopt od razu z całym nadzieniem? Jestem zielona w tym temacie wiec docenie każdą radę 😅
Ciepły biszkopt zwija się po to, by po wystygnięciu był bardziej elastyczny i podczas zwijania z nadzieniem nie pękał.