Pyszna i łatwa w przygotowaniu sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na kolację. Nie tylko wyśmienicie smakuje, jest pożywna i sycąca, ale również jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Przepis na sałatkę z tuńczykiem jest bardzo prosty i szybki, a składniki kupicie w każdym sklepie spożywczym. W sałatce oprócz tuńczyka znajdziemy jeszcze kukurydzę, ogórki konserwowe, paprykę czerwoną, jajka i pora. Składniki łączy ze sobą delikatny kremowy sos na bazie jogurtu naturalnego i majonezu.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- 1 czerwona papryka
- 4 jajka
- 1/2 pora
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę.
2. Ogórki konserwowe i paprykę czerwoną również pokrój w w kostkę.
3. Kukurydzę oraz tuńczyka odsącz z zalewy.
4. Pora pokrój w półkrążki.
5. Składniki na sos wymieszaj ze sobą.
6. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj.

