Makowiec japoński, czyli pyszne ciasto z maku przełożone warstwą musu jabłkowego i oblane polewą czekoladową. Ciasto jest bardzo wilgotne i słodko-kwaśne. Idealnie sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje. Przepis na makowiec japoński jest bardzo prosty, dlatego każdy bez wyjątku poradzi sobie z jego przygotowaniem. Serdecznie polecam!
MAKOWIEC JAPOŃSKI PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 400 g maku
- 1 kostka masła
- 0,5 l mleka
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g kaszy manny
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
Warstwa jabłkowa
- ok. 600 g obranych jabłek
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej (proszek)
- 1 łyżeczka cynamonu
Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
Ciasto
- Mak przesyp na garnka i wlej mleko. Całość zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, by mak napęczniał.
- Po upływie czasu mak odcedź na sitku, by pozbyć się nadmiaru mleka.
- Kolejno odciśnięty mak przepuść przez maszynkę lub rozdrobnij za pomocą blendera.
- Masło w temp. pokojowej zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj żółtka i dodaj kilka kropel olejku migdałowego.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj zmielony mak. Kolejno wsyp kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Jabłka obierz pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce. Przełóż do masy i wymieszaj.
- W osobnej misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli. Gotową pianę przełóż do masy makowej i całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 60 minut.
- Upieczone ciasto pozostaw do przestygnięcia, a następnie podziel na dwa blaty.
Warstwa jabłkowa
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię, dodaj cynamon i podsmaż przez kilka minut. Następnie zdejmij z ognia, dodaj galaretką cytrynową (proszek) i wymieszaj.
- Gdy mus wystygnie, wyłóż go na blat makowy i przykryj drugim blatem.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki kremówki. Polej ciasto i całość wstaw na kilka godzin do lodówki.
