Gofry z płatków owsianych to jedne z moich ulubionych i najczęściej powtarzanych gofrów. Są świetną alternatywą dla tradycyjnych gofrów z mąki pszennej, ponieważ są pożywniejsze i zasycą na dłużej. Dodatki to już wersja indywidualna, ja uwielbiam z twarożkiem i duszonymi jabłkami. Przepis na gofry z płatków owsianych jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Jeśli tak jak ja uwielbiacie gofry, koniecznie musicie wypróbować tej wersji z płatkami owsianymi.
GOFRY Z PŁATKÓW OWSIANYCH PRZEPIS
Składniki / 6 sztuk
- 120 g płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Płatki owsiane miksujemy w blenderze na mąkę.
2 Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem soli.
3. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę owsianą proszek do pieczenia, żółtka, mleko, olej i cukier. Następnie do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
4. Gofrownicę porządnie rozgrzewamy i delikatnie natłuszczamy olejem.
5. Do rozgrzanej gofrownicy nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry przez ok. 5 minut lub do momentu, aż gofry ładnie się zarumienią.
6. Po upieczeniu gofry przekładamy na kratkę – dzięki temu pozostaną chrupiące.
7. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

