Gofry wytrawne z szynką i serem to świetna alternatywa dla tradycyjnych gofrów na słodko. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację czy obiad i zasycą na dłużej. Będą także fajnym pomysłem na imprezową przekąskę. Gofry w takiej wersji smakują wyśmienicie, są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Przepis na gofry z szynką i serem jest bardzo prosty i szybki. Składniki nie są wyszukane i znajdą się z pewnością w wielu domach.
GOFRY WYTRAWNE Z SZYNKĄ I SEREM PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 5 minut | Liczba porcji: 4
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 150 g szynki drobiowej
- 150 g żółtego sera
- 1 mała cebulka
- 3 łyżki kukurydzy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
1. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko oraz dodaj proszek do pieczenia, mleko, olej, sól. Wymieszaj przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser, szynkę, cebulkę i kukurydzę. Całość przemieszaj za pomocą łyżki.
3. Gofrownicę nagrzej do maksymalnej mocy, posmaruj cienko olejem i wylej porcję ciasta.
4. Piecz gofry na złoty kolor (moja gofrownica potrzebowała 5 minut).

